ladyLein startpagina


Geologie start
Van geologie naar bodem
Wat is bodem
Bestanddelen bodem
Wat zit er in deze grond
Nederland grondsoorten
Vruchtbaarheid bodem
Definities gesteenten
Bestanddelen gesteente
Indeling aarde
Drie hoofdtypen gesteente
Stollings-gesteente
Sediment-gesteente
Metamorf-gesteente
Bodemlagen: horizonten
Bodemlagen: formaties
Indeling gesteente
Indeling mineralen
Indeling geologie
Geologische perioden


Van Geologie naar bodem

Bij geologie zie je altijd prachtige foto's:


En dan heb je Nederland:
    plat en nat, lees verder hieronder ...


Een echte leek vindt dan ook dat we in Nederland geen geologie hebben maar bodem. Zo'n Amersfoortse kei rekenen we niet mee. Maar hoe kom je van geologie bij bodem? De bodem komt ergens vandaan.

De planeet aarde was vroeger geheel vloeibaar. De aarde stolde aan de buitenkant. Nu is de aarde van binnen nog vloeibaar. Dat vloeibare heet magma en als het uit een vulkaan komt heet het lava. Het magma dat boven komt en het lava stollen tot stollingsgesteenten.

Het stollingsgesteente verweert oa. door water en wind tot kleine deeltjes, bijvoorbeeld zand-deeltjes (korrels) en klei-deeltjes (platte plaatjes).
Door rivieren, zee, wind e.d. worden die deeltjes meegenomen en ergens anders afgezet. Daar krijg je sedimentaire gesteenten. Ook de bodem van Nederland valt daaronder. Bodem is sedimentaire gesteenten met organisch materiaal, humus, erdoorheen.
Ook andere afzettingen, zoals schelpjes en skeletjes, kunnen gesteente vormen zoals de krijtkust bij Dover en Normandië.
Planten die afsterven en in een zuurstof-arme omgeving zitten die worden veen.

Diep in de aarde heerst grote druk. Stenen die daar terecht komen omdat bv een tektonische plaat (schol) onder een andere tektonische plaat schuift, vervormen door de druk. Dat vormt nieuw gesteente, metamorfe gesteenten.