Zelf bier brouwen: Alchemie
ladyLein startpagina


Bier brouwproces


Bier ingredienten


Bier installaties


Bier alchemie


Bier brouwcursus
Bier en de 7 fasen


1. Calcinatie
Schroten. De korrels worden gebroken zodat hun binnenste vrij komt. De harde beschermlaag, het ego van de graankorrel, moet doorbroken worden om contact te krijgen met de ziel van de graankorrel.

2. Dissolutie
Maischen. De ziel van de graankorrel geeft bij verschillende temperaturen haar waardevolle stoffen vrij.

3. Separatie
Overhevelen. Het waardevolle suikerwater wordt gescheiden van de niet meer bruikbare stoffen via het filterbed en overgeheveld naar de kookketel.

4. Conjunctie
Koken. Het zoete vrouwelijke suikerwater wordt gekookt met de bittere manlijke hop. Door de conjunctie van deze manlijke en vrouwelijke stoffen wordt de basis gelegd voor de gisting.

5. Fermentatie
Gisten. De emotionele, materiŽle SG verhogende suikers worden omgezet in geestelijke, vluchtige SG verlagende alcohol. De identiteit van suikerwater wordt omgevormd tot identiteit van bier.

6. Destillatie
Bier wordt niet gedestilleerd. Whisky wordt wel gedestilleerd om het alcohol percentage te verhogen. Door herhaling wordt het geestelijke versterkt. Wel wordt tijdens het lageren de flesjes regelmatig gedraaid zodat wat onder zit boven komt en wat boven zit beneden komt.

7. Coagulatie
Lageren. Het bier zit in de fles en blijft een poos staan. Het bier rijpt door niets doen. In onze maatschappij heeft niets-doen een negatieve waarde, maar is in de alchemie net zo belangrijk als wel wat doen.

En na wat geduld, afhankelijk van hoe sterk het bier is, heb je de steen der wijze in een flesje.